Extra Vergine Olijfolie v.s. Olijfolie

Extra Virgine (extra Vierge of extra Virgin)

Extra Virgine olijfolie is een ongeraffineerde olie dit is de hoogste kwaliteit olijfolie die je kunt kopen. Er zijn zeer specifieke normen waaraan olie moet voldoen om het label 'Extra Vergine' te ontvangen.

Vanwege de manier waarop Extra Vergine olijfolie wordt gemaakt, behoudt het meer echte olijfsmaak en heeft het een lager oliezuur gehalte dan olijfolie.

De oliezuur (zuurgraad) geeft de mate aan waarin vet is afgebroken tot vetzuren. Extra Vergine heeft een zuurgraad van maximaal 1% dit ten opzichte van de 3-4% bij normale olijfolie.   

Het bevat ook meer van de natuurlijke vitamines en mineralen zoals de belangrijke antioxidanten en ontstekingsremmers die Extra Vergine olie zo speciaal maakt.

Extra Virgine olijfolie wordt beschouwd als een ongeraffineerde olie omdat het niet is behandeld met chemicaliën of is veranderd door de temperatuur.  

Het heeft meestal een goudgroene kleur, met een uitgesproken smaak en een lichte peperachtige afdronk. Goede Extra Vergine Olijfolie kriebelt in de keel indien je het puur doorslikt, soms kun je er zelfs van hoesten.  

Gewone Olijfolie of "pure" olijfolie 

U herkent olie ook als gewoon olijfolie of pure olijfolie - dit is wat we zouden beschouwen als 'gewone' olijfolie. Deze olie is meestal een mengsel van olijfolie van eerste persing en geraffineerde olijfolie (warmte en / of chemicaliën worden gebruikt bij het extraheren van olie en het verwijderen van fouten in het fruit).

Pure olijfolie is een olie van mindere kwaliteit dan extra virgine olijfolie, met een lichtere kleur, meer neutrale smaak en oliezuur tussen 3-4% . Dit type olijfolie is een olie om in te bakken voor alle doeleinden. 

 

Koken:

Hoewel je kunt koken met extra virgine olijfolie, heeft het een lager kookpunt dan veel andere oliën, wat betekent dat het bij een lagere temperatuur verbrandt. Op onze site verkopen wij extra virgine Olijfolie met een hoog kookpunt waardoor deze wel geschikt is om mee te koken/bakken.