Geschiedenis

De oorsprong van olijven

Het geslacht van de eerste olijven bevindt zich op de grens tussen Turkije en Syrië. Naar de periode rond 6000-8000 jaar geleden. De exacte details zijn niet duidelijk. Een DNA-onderzoek naar gefossiliseerd stuifmeel van wilde olijven hielp het tot deze periode te beperken.

Duizenden jaren lang was de belangrijkste functie van olijfolie het aansteken van lampen in plaats van culinair gebruik. Eetbare olijven lijken te dateren uit de bronstijd (3150 tot 1200  v.Chr. ). Door de eeuwen heen slaagde de teelt door de mens erin om de bitterheid in olijven te verminderen en ook de productie te verhogen. Er zijn tegenwoordig meer dan 700 soorten over de hele wereld.

De eerste uitbreiding van de olijventeelt lijkt rond Griekenland en Egypte te zijn. (1700  v. Chr) Het paleis van Knossos op Kreta maakt deel uit van die erfenis. Een ander voorbeeld is een olijfboom op het eiland Kreta die 4000 jaar oud zijn.

Later zouden de Feniciërs rond 1000  v.Chr. Olijven naar Spanje en Noord-Afrika hebben gebracht. De uitbreiding van het Romeinse rijk was de sleutel tot olijfolie. De productie nam enorm toe en olijfolie werd het populairst. Meer olijfmolens werden gebouwd naarmate dit culinaire eten steeds populairder werd. 

U kunt het Matera Olijfoliemuseum in Zuid-Italië bezoeken om meer te leren over die specifieke regio.

 

Bron: (https://www.piccavey.com)